Jedným z mojich obľúbených výrobkov (asi preto, lebo som si ich vymyslel) sú sušienky s konkrétnou grafikou, logom, originálnym jednoduchým obrázkom alebo textom. Najčastejšie sú škoricovo maslové, občas s chilli, niekedy celoražné s citrónom, kakaové… Chuť v tomto prípade (aj keď samozrejme musia byť aj dobré) nie je prvoradá, podstatnejšie je čo na nich tvorca…
ako na prepeličie vajíčka
Ako užívateľ a propagátor prepeličích vajíčok viem, že majú pomerne jemnú škrupinku. Preto dostať sa k ich obsahu nie je úplne jednoduché a rovnaké ako pri slepačích. Tieto mini vajíčka sa nedajú klasicky „rozklepnúť“, jednak pre tenkosť a krehkosť škrupinky, jednak pre pevnosť blanky pod škrupinkou. Preto súdruhovia z (odhadujem niekde v Ázii) dali hlavy…
Letná variácia na tému ratatouille
Vzhľadom na aktuálnu dostupnosť záhradkárskych úspechov a spomienku na rovnomenný film som sa pokúsil o ratatouille. Okrem baklažánu (ten skúsim na budúci rok), vody (z verejného vodovodu) a soli (z konzumu) sú všetky suroviny miestneho výskytu (posledná foto je z internetu). Pri pečení som (v rámci poslovenčenia receptu) mal intenzívnu potrebu dať na vrch plátky…
Hasiči šantili
V sobotu 10.6. bola na ihrisku v Kráľovciach II. časť hasičských pretekov. Svojou troškou k organizovaniu som prispel aj ja pohostením a kávičkou. Samozrejme k takejto príležitosti nemôžu chýbať personalizované sušienky. a fy PREPO zabezpečila pre vyčerpaných účastníkov a prihliadajúcich aj služby profi maséra . Škoda, že domáci Dobrovoľný hasičský zbor nepostavil družstvo, vyhrali by…
Zaujímavé konské preteky
Na sobotu 20.5. sme boli pozvaný na zaujímavú súťaž pracovnej drezúry a disciplíny koníkov. Ako obvykle som k tejto udalosti pripravil tématické sušienky . Samozrejme na predaj našich výrobkov som sa patrične „dekoroval“ :-).
Na Rušňoparáde 2023
Cez weekend ModulKlub Košice (ktorího som súčasťou) v Rušňovom depe Košice spolupracoval na ďalšom, dúfam celkom vydarenom, ročníku Rušňoparády. Do nášho trojosáku (toho roku oslavujúcom 111 rokov) sme v rámci priestorových možností a prevádzkových požiadaviek umiestnili modulové koľajisko v mierke H0. Ako podporu činnosti klubu sa pokusne zvolil predaj sladkého pečiva, tematicky nadväzujúci na železnice….
Celozrnný paradox
Trochu sa zamýšľam či pekárske výrobky z celozrnnej múky, ktoré sú v dnešnej dobe populárne, sú aj zdravšie. Podľa niektorých odborníkov na výživu sú pomerne kontroverzným výrobkom a mnohí považujú jeho benefity pre zdravie za diskutabilné. Dôvodom všetkého sú ochranné látky v obale zrna – lektíny, na škodlivosť ktorých stále neexistuje jednotný uhol pohľadu. Pšenica…
zopár rad aby varenie nebol strašiak
krok – ošúpeme cibuľu a začneme rozmýšľať čo ideme variť. Toto je univerzálny začiatok pre všetky jedlá, okrem varenia ríbezľového lekváru a sacherovej torty. Ja proste inak neviem. Varenie cestovín : kuchári odporúčajú pravidlo 1000:100:10 t.j. liter vody na 100 gramov cestovín a 10 gramov soli. Tak nejak by to mohlo byť, ale netreba sa tým…
Inšpirujúce recepty na cestoviny
S cuketou a paradajkou : na tuku speníme nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky pokrájanú mladú cuketu, soľ, čierne korenie, variantne mletú papriku a podusíme. Pridať nakrájané paradajky (možno aj trochu čerstvej papriky, čili…), trochu oregána a znova podusíme. Priamo do panvice nasypeme cestoviny – pohánkové, s mrkvovou alebo cviklovou šťavou, zalejeme vodou a prikryté dovaríme okolo 8 minút. Na tanieri posypeme…
Cestoviny
Cestoviny sú z kombinácie hrubej pšeničnej múky (variantne semoliny) a celozrnnej pohánkovej múky. Hmotnostný podiel slepačích a prepeličích vajec je 50 na 50, zodpovedajú 4 vaječným cestovinám. Sú doplnené čerstvo lisovanými šťavami. Valcované, krájane a voľne sušené. Balenie 200g. Varianty pohánkovo pšeničné s mrkvou s cviklou s feniklom a čiernym korením kakaové (variantne s karobom)